Äg ditt innehåll

(Last Updated On: )

Ofta kan det vara frestande att lägga upp sin hemsida, blogg eller annat innehåll på en externt hostad tjänst t.ex. bloggers bloggtjänst wordpress hostade bloggtjänst, facebooksidor eller liknande.
Det går snabbt att komma igång och det kostar inget. Men det finns risker med detta. Det är den som hostar tjänsten som bestämmer över vad som publiceras. Ibland kan det också finnas oklara villkor som ger tjänsten äganderätt till bilder etc som man publicerar.
Du vet heller inte hur länge en tjänst kommer att vara dominerande på marknaden eller ens finnas kvar. Om du har ditt huvudsakliga innehåll på en facebooksida som du sedan marknadsför i andra kanaler sitter du i klistret om facebook tappar i popularitet och det inte längre ger något utbyte att ha en facebooksida.

Din sida eller tjänst riskerar också att stängas av.
En aktör som nyligen drabbats av detta är lokaltidningsbesvikelse.blogspot. En aktör som som på blogger återpublicerat lokaltidningsbesvikelser, personer som i pressen uttryckt missnöje över ofta ganska banala företelser eller triviala problem. Det fungerade bra tills google som äger bloggtjänsten stängde av bloggen då den enligt dem bröt mot upphovsrätten.

Om man hade lagt upp materialet under en egen domän hade man behållit kontrollen över innehållet. I detta fallet kanske inte nedstängningen var någon katastrof då det främst handlat om återpublicerat material, men för ett företag eller någon som har sitt unika material enbart på en externt hostad tjänst finns risken att förlora sitt innehåll.


Comments

One response to “Äg ditt innehåll”

Leave your response
  1. […] har också en facebooksida men det kommer aldrig vara den som är huvudsida för […]