Anonymitet på internet

(Last Updated On: )

VPN kan användas för att kunna surva anonymt. Men det finns anledningar till att använda det med försiktighet.

Dels kan de klienter eller plugins som man behöver installera för att använda en VPN-tjänst innehålla sårbarheter. T.ex. så har det uppmärksammats att Leverantören Hotspot Shield injicerar JavaScript-kod i din surftrafik, så använd bara kända tjänster med gott rykte. Och VPS-tjänsten Hola sålde användares bandbredd vidare till andra.
En annan sak att se upp med är om din VPN-leverantör stödjer protokollet PPTP. Det kan isåfall öppna upp för inkommande anslutningar från internet eller andra VPN-användare.
Om VPN-leverantörer har en ingång och en utgång på samma server/IP kan en myndighet eller signalspaningstjänst kan då koppla ihop utgången med ingångstrafiken.

Vissa VPN-leverantörer lämnar också ut loggar till t.ex. myndigheter om vem som anslutit när. HideMyAss och Hotspot Shield är exempel på leverantörer som sparar loggar och kan lämna ut dessa vid förfrågan och VPN-tjänsten Hol

En annan anledning till att inte använda VPS om man inte behöver är att bandbredden påverkas negativt när du använder VPN. Din VPN-leverantör kan också blockera viss typ av trafik t.ex. peer-to-peer eller E-post (smtp).

I de flesta fall, framförallt på öppna nätverk är det dock säkrare att använda VPS t.ex. om du sitter på ett internetcafé eller andra ställen där det tillhandahålls ett öppet WiFi. Eller att du inte litar på din internetleverantör.

Men i många fall kan tjänster såsom Tor eller OPSEC vara bättre att använda.

OPSEC är förkortningen för operationssekretess och används främst inom militära sammanhang men förekommer även civilt.

Man kan också använda sig av operativsystemet Tails för anonymitet. Tails kan du ladda ner gratis och spara på en extern enhet som du sedan startar upp din dator från. Tails är ett säkert och anonymt operativsystem som innehåller en mängd verktyg såsom ordbehandlare, chatt, webbläsare och E-postprogram.

i Tails finns också Tor förinstallerat. Se till att du har en ny och fräsch version av Tails eftersom det släpps nya säkerhetsuppdateringar nästan varje månad.