Att lyckas med rankingen i sökmotorer

(Last Updated On: )

Att lyckas med att ranka som man vill i sökmotorer kan naturligtvis vara svårt, men det finns en hel del knep för att ändå uppnå de mål man vill. Om man t.ex. vill framhäva sitt personliga varumärke kan det vara svårt att ranka t.o.m. på sitt eget namn högt i sökmotorerna om det finns många andra som heter likadant eller om man heter likadant som någon känd person. Jag som skriver detta t.ex. heter Jakob Svensson och det råkar finnas någon universitetsanställd med samma namn och eftersom sidor från ett universitet eller länkar därifrån har hög trust så rankar sökmotorer ofta upp den universitetsanställda i sökmotorerna. Ännu svårare kan det vara om man tävlar i sökresultatet med någon känd person där det finns tusentals artiklar, fansidor och foruminlägg som länkar till personens officiella webbsida.
Det man kan göra är att själv skaffa sig ett artistnamn eller smeknamn och istället försöka ranka på det. Speciellt om man inte har någon bra domän som hjälper till att ranka upp sitt personnamn. Kolla upp så att artistnamnet inte används alltför flitigt av någon annan och att det finns någon bra passande domän som är ledig.

Man kan också jobba med att ranka på kombinationer av sökord vilket är mycket lättare. Visserligen är det ofta fler som söker på den kortaste varianten men om man har någon speciell inriktning söker många med kombinationer av sökord direkt. Om man t.ex. är verksam som föreläsare, underhållare eller artist kanske man väljer att försöka ranka i topp på sökningar som jakob svensson youtube eftersom många kanske söker i en sökmotor efter filmklipp av personen och det behövs mycket färre inlänkar för att ranka på den typen av termer jämfört med bara namnet. Eller om man är aktiv i sociala medier kan man skapa inlänkar med länktexter som jakob svensson instagram, jakob svensson facebook eller jakob svensson twitter

Det kan också vara så att det kommer upp någon gammal artikel, foruminlägg eller liknande om dig när man söker på ditt namn. Om det inte är en sida som du själv kontrollerar så kan du ändå påverka rankingen på den genom att se vilka inlänkar den har och kontakta de som länkar till den och be dem ändra till något mer uppdaterat som du hellre vill ska synas i sökresultaten. Det är ett ganska tidskrävande jobb och inte alla som ens svarar eller går att få kontakt med men i kombination med nya inlänkar så kan man påverka rankingen.

Kanske man verkar lokalt och då kan det vara ide att skapa inlänkar med namn + ort t.ex. jakob svensson örebro för att många kanske vet vilken ort personen man söker är från och söker vidare på det om man inte får träff enbart på namnet.

Genom att kombinera dessa knep med att långsiktigt jobba med inlänkar och även synlighet i media så ökar chanserna att man ska synas bra i sökmotorernas organiska sökresultat. Man kan t.ex. skriva gästartiklar hos andra bloggare och få en inlänk till sin sida när man omnämns som författaren, göra länkbyten med andra aktörer.