Dator med internetuppkoppling kräver inte tv-licens

(Last Updated On: )

En dator med internetuppkoppling kräver inte tv-licens. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom i juni 2014.

2013 slog förvaltningsdomstolen i Luleå fast att Radiotjänst hade rätt när de krävde att datorägare skulle betala tv-licens. Frågan har sedan dess varit uppe i Kammarrätten i Sundsvall, som också gick på Radiotjänst linje, att alla som äger en dator måste betala tv-avgift.

Beslutet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som kom med sin dom 13/6 2014. Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att man inte är skyldig att betala tv-licens för en dator med internetuppkoppling.

”Högsta förvaltningsdomstolen finner mot nu angiven bakgrund att begreppet ”avsedd” inte kan ges den innebörden att en dator med internetuppkoppling ska anses vara avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program”, står det i domen.

Det överklagade målet rör en man i Lund som har en dator med internetuppkoppling, men som säger att han inte skaffade den i syfte att titta på tv. Nu får han alltså rätt.

Radiotjänst kommer nu att återgå till tidigare tolkning av lagen och inte kräva radio- och tv-avgift för datorer, läsplattor och mobiltelefoner med internetuppkoppling, meddelar de i ett pressmeddelande.