Digitala all-you-can-read-tidningstjänster växer

(Last Updated On: )

Digitala all-you-can-read tidningstjänster har inte slått igenom på bred front på samma sätt som för film eller musik men de blir allt populärare och antagligen är det bara en tidsfråga innan de slår igenom på bred front, men det finns också en stor konkurrens mellan aktörerna.

De svenska digitala tidningskioskerna Ztory och Readly fick under 2015 konkurrens i Sverige av den internationella lågprisjätten Magzter.

Magzter blev tillgänglig i Sverige i början av sommaren 2015 och har sedan dess tagit upp kampen om de svenska läsarna med hundratals svenska titlar. Magzters konkurensfördel  är att de har all teknik i indien vilket innebär att driftskostnaderna är en tiondel mot vad de skulle vara om de hade all verksamhet i Sverige. Magzter startades i Indien och har över 26 miljoner användare i 52 länder och med 6.500 tidskrifter i sitt utbud. Några av de populäraste internationellt är Esquire, Forbes, ELLE, Bloomberg Businessweek och Newsweek. Magzters tjänst kostar just nu 68 kronor per månad eller 426 kr för ett helt år för obegränsad tillgång i Sverige.
Det går även at köpa lösnummer eller prenumerera på enskilda titlar. Man kan dela abbonemang med upp till fyra övriga familjemedlemmar.
Man får rekomenderad läsning utifrån angivet intresse. Sökfunktionen fungerar också bra om man vet vilken titel man söker. Det går också att bläddra bland de olika tidningarna utifrån kategorier.

Readly har haft det tufft ekonomiskt och efter att man stängt Stockholmskontoret och sagt upp personal har man huvudkontor i Växjö samt kontor i Berlin och London samt en representant i New York. Man vill inte uppge hur många prenumeranter man har, men användarbasen har fördubblats två år i rad, säger man. Man har tagit in kapital i flera omgångar och  dess största institutionella ägare är Zouk. Hos readly kostar det 99 kronor per månad att få obegränsad tillgång till Readlys utbud med 1645 titlar och man kan dela abbonemang med upp till 4 familjemedlemmar på olika enheter.

 

Även Ztory tar 99 kronor för sitt fullständiga abonnemang på tidningar. Man har också Ztory kids där man för 49kr per månad får tillgång till en mängd barnböcker eller så betalar man 129kr för att få tillgång till både barnböcker och tidningar. Man kan dela abbonemang med familjemedlemmar och läsa på upp till fem enheter.

 

 

 

 

Magzter

Readly

Ztory

Månadspris

68 kronor

99 kronor

99 kronor

Antal titlar

6500+

1600+

250+

Testperiod

Nej

14 dagar

14 dagar

Lösnummerköp

Ja

Nej

Nej

Svenska titlar

Ja

Ja

Ja

Dagstidningar

Nej

Ja, separat prenumeration

Nej

Böcker

Ja

Nej

Barnböcker

Läsa i webbläsare

Ja

Nej

Ja