Dyrare frakt från kina framöver

(Last Updated On: )

Kina är det populäraste landet att beställa prylar ifrån via olika ehandelssidor.

Anledningen är billiga varor och nästan gratis frakt. Visserligen kan leveranstiden vara några veckor men det är sällan något problem. Visserligen kan man få fri frakt från många svenska webbutiker också, men det är inte för att det är billigt att skicka, utan för att säljaren bakar in kostnaden för frakten i priset på varan.

Men det kan bli dyrare att handla från Kina framöver.

Anledningen till att paket som skickas över halva jordklotet har gratis eller väldigt låg frakt beror på ett uråldrigt system, nämligen överenskommelser inom det internationella postsystemet med rötter från 1874. Då var Kina ett utvecklingsland som genom subventioner behövde hjälp med att få igång sin postverksamhet.

Det systemet lever kvar än idag, och tvingar PostNord att subventionera paketleveranser från kinesiska företag. Men i framtiden kan de superlåga fraktkostnaderna på kinesiska paket vara ett minne blott. Såväl PostNord som Svensk Handel har legat på om att systemet måste förändras, och under den senaste Världspostkongressen i slutet av 2016 enades länderna om att ändra terminalavgifterna på internationella försändelser.

Priset China Post betalar till svenska posten för att dela ut kinesiska paket kommer successivt att höjas de kommande åren.

På Svensk Handel anser man att svenska e-handelsföretag missgynnas av dagens system, och välkomnar förändringen.