Hitta ägaren till en domän

(Last Updated On: )

Om man vill ha en domän som redan är registrerad så behöver man köpa den på andrahandsmarknaden för domäner.
Om domänen inte används eller om det är en jättegammal hemsida på domänen finns det en god chans att ägaren kan tänka sig att sälja den.
Visserligen får man antagligen betala lite mer än vid nyregistrering av domännamn men om det inte är en premiumdomän (t.ex. en generisk domän, d.v.s. t.ex. en domän som bildar ett vanligt ord) så
behöver det inte bli alltför dyrt.
Den som äger en domän betalar ändå någon hundralapp varje år för att förnya domänen så om det är en domän som inte används kan ägaren kanske gå med på att sälja den.

Om det ligger några kontaktuppgifter på sidan tar man lämpligen kontakt med personen genom de kontaktuppgifterna.
Ställ en vänlig fråga om personen kan tänka sig att sälja domänen.
Om du inte hittar kontaktuppgifter till köparen går det att söka på domänen hos iis.se och även om man inte får fram vem ägaren är kan man iallafall få fram vem som är registrar för domänen (ofta samma aktör som tillhandhåller webbhotell eller annan form av hosting.)
Då kan man skicka sitt meddelande till registraren och be dem vidarebefodra det till ägaren av domänen.
Registraren kan av sekretesskäl inte lämna ut ägarens kontaktuppgifter, utan vidarebefodrar din fråga (och dina kontaktuppgifter) till ägaren och sedan är det bara att hoppas på att
du får ett svar.
Om webbhotellet inte vill vidarebefodra ditt meddelande till ägaren och det gäller en .se domän kan IIS Registry bistå med samma sak.
Det handlar alltså om att förmedla ett meddelande från dig till ägarens registrerade e-postadress. Det finns alltså inga garantier på att hen svarar på meddelandet.

Fram till år 2013 kunde man se vem som ägde en .se domän på iis.se men nu gäller anonymisering av persondata i den publika whoisen för privatpersoner och enskilda firmor eftersom Datainspektionen anser att det inte är förenligt med PuL att visa dessa uppgifter offentligt för tredje man.

Men om man via telefon eller skriftligen ställer en fråga till IIS Registry om namnet på en innehavare så kan IIS Registry även uppge för- och efternamn samt firmanamn och utifrån det brukar det gå att söka vidare efter ägaren.

Om man inte får svar på sin förfrågan och verkligen är intresserad av domänen kan man visa sitt intresse genom att lägga ett bud.
Om det är en populär domän kanske ägaren får många förfrågningar och inte orkar svara på alla.
Att avgöra ett rimligt pris är naturligtvis svårt. Beroende på längd, komersiellt värde etc. så säljs domäner på andrahandsmarknaden för några tusenlappar upp till flera hundra tusen kronor, men om man är beredd att betala ett antal tusen kronor och lägger ett konkret bud så ökar chansen att man får ett svar.

Om ägaren inte vill sälja eller vill ha en högre summa än du är beredd att betala är det bara att leta vidare efter någon annan domän, men det kan ofta vara värt att betala mer för en bättre domän än att nöja sig med något halvdant. Förhoppningsvis kommer domänen ha ett värde även framöver och om man lägger ner sin verksamhet kan det tänkas att domänen är värd ännu mer än man först köpte den för.