Kreditförsäkring löser likviditetsproblem

(Last Updated On: 15 januari, 2018)

Likviditeten kan vara ett problem även för väl fungerande företag. Leverantörerna vill normalt ha betalt så snabbt som möjligt, ibland t.o.m. i förväg medans kunderna vill ha så lång betalningstid som möjligt. Och däremellan är det ofta ytterligare en tid som varorna ligger på lagret vilket ytterligare förlänger tiden från det att leverantören ska betalas tills pengarna kommer in.
Störst problem med likviditeten har antagligen företag som erbjuder betalning mot faktura, vilket gäller de flesta ebutiker.
Vid betalning med kort får man pengarna snabbare, men många kunder vill inte betala innan de har fått varorna, så om man inte accepterar betalning mot faktura riskerar man att missa många kunder.
Naturligtvis tar man själv också en risk att kunden sedan inte betalar fakturan i tid eller inte alls kan betala. För att undvika det problemet kan man ta en kreditupplysning på kunden innan man skickar varan. Det kan ge en fingervisning om ifall kunden kommer ha möjlighet att betala fakturan, men även om kunden inte har några anmärkningar i kreditupplysnigen finns risken att fakturan inte blir betald i tid, och man kan behöva ta till inkasso för att få betalt.
Man kan också teckna en kreditförsäkring så att man får betalt även om kunden inte kan betala.
Smidigast är det naturligtvis om man på en gång kan få alla dessa tjänster, kreditförsäkring, kreditupplysning och inkasso, som man kan få hos t.ex. coface. De sköter kreditkontrollen och du som företagare kan koncentrera dig på din verksamhet.