Programeringsläger för barn

(Last Updated On: 29 juni, 2016)

Det pratas ofta om att få in programmering på schemat i den svenska skolan. Men flera företag har också programering för barn under sommaren.

Ett av dessa är konsultbolaget NOX Consulting som sommaren 2016 lär ut programering, att göra appar och om att bygga robotar. i Plushögskolans lokaler i Liljeholmen i södra Stockholm till ett hundratal barn. Till en början var det främst för de anställdas barn, men det har spridit sig och man har ett anmälningsformulär på webben för intresserade.

 
konsultbolaget CGI har också ett programmeringsläger för ca 80 av de anställdas barn under namnet Young Generation. På schemat står  bildredigering och videoredigering, men  även app-, spel- och kodprogrammering, och för de allra yngsta en kurs med grunderna i Word, Google och annat. Här gör man också studiebesök, i år hos bl.a.  LRF,  Betsson, och Quinix.

 

Ett mer webbinriktat läger är Blekingebolagets City Network, som arrangerar Internet Camp i Karlskrona och Växjö. Under dessa läger får mellanstadiebarn tänka till kring nätet utifrån sådant som rättigheter, skyldigheter, upphovsrätt och källkritik. Ett annat exempel på programmeringskurs är Hello World, som är en ideell förening som skapats för att främja digitalt skapande. Här kan barnen få hjälp av erfarna programmerare via en virtuell mentorplattform.