Progressiva webbappar tar över

(Last Updated On: 9 september, 2017)

Mycket av det vi gör på mobilen är att använda någon s.k. app och de mest använda apparna kommer från en handfull digitala jättar som Facebook, Google, Snapchat och Spotify.

Men med progressiva webbappar blir det alltmer fördelaktigt att istället leda användarna direkt in på den mobila webbsidan. En progressiv webbapp är en mobil webbsajt men med samma tekniska möjligheter t.ex. i form av geo-lokalisering, offline-funktionalitet, pushnotiser, tillgång till mobilens kamera och mikrofon, Bluetooth och NFC-funktioner etc.

Det enda som behövs på användarens mobil är då ett bokmärke som kan ligga som en ikon på användarens mobilskärm på samma sätt som en app-ikon men som i princip inte tar upp något minne alls.

Progressiva webbappar utgår från html5 så istället för att utveckla en hemsida, en app för iOS, en för Android och en för windows utvecklar man en progressiv webbapp utifrån sin vanliga html5 hemsida. Och det installerade bokmärket på mobilen behöver inte uppdateras utan användaren kommer till den aktuella webbappen varje gång och det blir naturligtvis mycket billigare att utveckla en webbapp än alla anpassade appar.