Rickrolled

(Last Updated On: )

Rickrolling är ett internetfenomen där internetanvändare luras att klicka på en länk som leder till en musikvideo för låten Never Gonna Give You Up framförd av Rick Astley.  

Rickrolling är en vidareutveckling av duckrolling som har sitt ursprung i att moderatorn Moot, sedermera it-miljonär och framröstad till världens mest inflytelserika person av Time magazines läsare,  på det engelska bildforumet 4chan skapade ett script som gjorde att så fort någon skrev ”egg” så ersattes det med ordet ”duck”. Om någon skrev eggroll så blev det alltså duckroll.

Därifrån vidareutvecklades skämtet och användare postade länkar som påstods leda till något spektakulärt, men som endast ledde till en rullande anka på hjul.

 

När lurlänkarna sedan byttes ut till en video med Never gonna give you up med Rick Astley tog fenomenet ordentlig fart.

Youtube hade rickrolling som aprilskämt 1 april 2008 då alla deras länkar på startsidan ledde till just Never gonna give you up med Rick Astley. Rickrolling var född.

Även andra varianter på rickrolling har förekommit. När Melania Trump inför presidentvalet i USA 2016 håll tal så var det inte bara mycket som var plagierat från Michelle Obamas hyllade tal några år tidigare, utan mot slutet av talet snodde hon även en fras från Rick Astley när hon klargjorde vilken omhändertagande president hennes make skulle bli, med orden ”He will never ever give up. And most importantly he will never let you down.  Nästan ordagrant från Rick Astleys refräng. Om detta var medvetet eller omedvetet är inte helt klarlagt så frågan om Melania Trump blev rickrollad av talskrivarna eller om hon själv rickrollade en hel värld som lyssnade vet vi inte.

Rickrolling har också använts i protest mot scientologikyrkan och 2015 kapade hackernätverket anonymous flera stora twitterkonton som tillhörde IS och pumpade ut länkar till never gonna give you up.

Den nu 50 åriga britten Rick Astley har tagit fenomenet med ro och även själv gett skämtet näring. Bl.a. uppträdde han 2008 i den årliga thankgiving day paraden i New York där han oannonserat dök upp och framförde sin hit.

2005 gjorde han ett nytt album, portrait, men det blev ingen succe, men 2016 släppte han albumet 50 som blev albumetta. Och även om inte det kommer leva vidare så kommer rickrolling att göra det.

 

Det finns även flera avvarter av fenomenet t.ex. dickrolling där någon luras att klicka vidare till en bild av ett manligt könsorgan.