Så kan dark patterns användas för att vilseleda på webben

(Last Updated On: 16 juni, 2020)

Dark patterns är trick som används på webbplatser och appar som får dig att göra saker som du inte tänkt, som att t.ex. köpa något eller registrera dig för något. Oavsett om du skapar webbsidor eller är konsument på webben är det bra att känna till dessa fällor så att du kan vara medveten om dem.

Trick frågor
När du fyller i ett formulär svarar du på en fråga som lurar dig att ge ett svar du inte tänkte. När man snabbt tittar på verkar frågan ställa en sak, men när man läser noggrant frågar den en annan sak helt.


Smyga in produkter i varukorgen
Du väljer att köpa något, och på något sätt smyger webbplatsen in en extra artikel i din korg som du aktivt måste avmarkera för att inte köpa den. Ofta handlar det om små summor och kan även vara någon tjänst, t.ex. försäkring eller avbeställningsskydd mot en kostnad.


Fast i en tjänst
Det är väldigt lätt att anmäla sig till en tjänst (t.ex. ett premiumabonnemang), men är väldigt svårt att ta sig ur den, t.ex. krävs skriftlig avanmälan via post.

Delning av personuppgifter
Du luras att offentligt dela mer information om dig själv än du verkligen tänkt eller att du delar mer information om dig själv med webbtjänsten än nödvändigt.


Försvårad prisjämförelse
Återförsäljaren gör det svårt för dig att jämföra priset på en artikel med en annan artikel, så att du inte kan fatta ett välgrundat beslut, t.ex. används inte standard modellbeteckningar eller olika modellbeteckningar trots att produkten i princip är densamma.


Avlednining
Designen drar din uppmärksamhet på en sak för att distrahera din uppmärksamhet från en annan.


Dolda kostnader
Du kommer till det sista steget i kassaprocessen, bara för att upptäcka att några oväntade avgifter har dykt upp, t.ex. leveransavgifter, skatt etc.


Bete
Du planerar att göra en sak, men en annan, oönskad sak händer istället.


Förklädda annonser
Annonser som är förklädda som annat slags innehåll eller navigering för att få dig att klicka på dem.


Tvungen kontinuitet
När din kostnadsfria provperiod av en tjänst slutar och ditt kreditkort tyst börjar debiteras utan någon notifiering. I vissa fall förvärras detta ännu mer genom att göra det svårt att avbryta medlemskapet.


Utnyttjar dina kontakter
Produkten ber om dina e-postmeddelanden eller sociala mediebehörigheter (t.ex. för att hitta vänner), men skickar sedan oönskad post till alla dina kontakter i ett meddelande som påstår sig komma från dig.