Skapa din egen receptsamling online

(Last Updated On: 29 maj, 2018)

Att ha sin egen receptsamling online är praktiskt. Det enda du behöver för att komma åt dina recept var som helst är en internetuppkoppling, din mobil, surfplatta eller dator.

Du kan naturligtvis skriva ner recepten som ett vanligt inlägg på en blogg eller hemsida, men med ett tillägg som är anpassad för recept blir upplägget snyggare och du genom att skriva in ingredienserna i olika fält enkelt räkna om mängden för ett visst antal personer.

WordPress är ett gratis content management system som du ofta kan installera med ett klick via ditt webbhotell eller hämta via wordpress.com

Här visar vi hur du kan skapa en receptsida, eller skapa en receptavdelning på din ordinarie blogg.
Ladda ner och aktivera tillägget WP Ultimate Recipe.

Du kan sedan välja att under inställningar göra vissa anpassningar t.ex välja logotyp eller vilken text man ska klicka på om man vill ha receptet i utskriftsvänligt format.
Lägg till recept

Du ser också att det förutom den vanliga menyn i din wordpress adminpanel nu innehåller en ny rubrik ”recept”:

Klicka på den för att lägga till recept till din sida.

Du kommer då till sidan för att göra inlägg men förutom de vanliga fälten för rubrik och inlägg så är det även fält för att lägga till recept.
Om du bara ska lägga till recept kan du lämna det ordinarie inläggsfältet tomt och scrolla ner information om portionsantal, ev. tillagningstid etc samt lägga till ingredienser och receptbeskrivning och eventuellt bilder.

Sedan kan du lägga till kategorier och taggar som på vanliga inlägg i wordpress.

Sedan klickar du på ”publicera” och ”visa inlägg” om du vill se hur ditt inlägg ser ut.

Sedan är det bara att fortsätta att lägga till recept som du hittar på, eller skriver av från dina receptböcker eller från webben.
Vanliga recept är normalt så allmänna att de inte skyddas av någon upphovsrätt så du kan lägga till recept både från kokböcker och från andra sidor på webben, men däremot kan bilder vara skyddade av upphovsrätt.

På recepttips.se kan du se hur det kan se ut när webbsidan är online, men utseendet beror naturligtvis också på vilket tema man väljer.