Skapa egna QR-koder

(Last Updated On: )

 

QR-koder är ett  populärt verktyg i marknadsföringskampanjer och som också kopplar ihop irl-marknadsföring  med webben eller mobila applikationer.  Du kan i ett tryckt material lätt guida dina framtida kunder till t.ex. en specifik webbsida samt informera mer om en produkt i mobilen.

QR betyder Quick Respons och är en tvådimensionell fyrkantig streckkod som utvecklades av det japanska företaget Denso 1994 men det är främst de senaste åren som de fått en bredare spridning. De små fyrkanterna kan innehålla information som motsvarar upp till 7089 tecken.

Möjligheterna med QR är många men för att få kunderna att vilja skanna in din kod gäller att tänka på  kundnyttan. Självklart har du som företagare också ett bakomliggande intresse, men för att locka till handling måste kundens intressen gå hand i hand med dina intressen. Ett erbjudande, en gratissak eller en tävling kan vara bra för att locka eller möjligheten att läsa andra kunders omdömen om en vara eller tjänst. Ta dig tid att planera ordentligt och sätt dig in i kundens intressen. Eftersom koden läses av med en mobil kommer kunderna till din webbsida i mobilens webbläsare så se till att sidan är mobilanpassad.

 

Trots QR-kodens popularitet är det långt ifrån alla som känner till vad en QR-kod är för något. Därför kan det vara bra att i samband med QR-koden ha med en informationstext om vad det är och var kunden hittar QR-läsaren.

Skapa din egen QR-kod gratis

Det finns flera sidor där du kan skapa egna QR-koder helt gratis.
T.ex.
http://qrcode.kaywa.com
http://www.qurify.com/en
http://www.delivr.com
eller
http://www.skapaqrkod.se

Scanna QR-koder
För att scanna in QR-koder så behöver man en streckkodsläsare. Det finns flera appar till både iPhone, android och windows phone och andra smarta mobiler.

Exempel på gratisappar  för mobiltelefoner är:
Barcode Scanner (Android)
BeeTagg (Windows och Blackberry)
BeeTagg  (iPhone och iPad)