Skillnaden på annonser, affiliatelänkar, betalda länkar, sponsrade inlägg och redaktionell text

(Last Updated On: )

Det är skillnad på annonser, affiliatelänkar, betalda länkar, sponsrade inlägg och redaktionell text.

Annonser och sponsrade inlägg eller artiklar styr annonsören över och betalar för dessa. Affiliatelänkar styr webbsideägaren över och ger betalt först vid ett avslut t.ex. om någon klickar på länken och gör ett köp. Betalda länkar är ett mellanting där webbsideägaren vanligtvis styr över allt innehåll på sidan men får betalt för att länka till en viss webbsida.

Annons

Ett meddelande som kan vara text och/eller bild som annonsören betalar för.
Annonser utgörs ofta av reklam och marknadsföringsmaterial. Syftet är varumärkesbyggande eller ökad försäljning.

Affiliatelänkar

En länk på en webbsida eller i sociala medier i form av text eller bild som förmedlas via ett affiliatenätverk som inte är en betald placering men som ger en ersättning till affiliate (webbsideägaren) vid avslut t.ex. när ett köp genom länken genomförs.

Betalda länkar

En länk på en webbsida eller i sociala medier där webbsideägaren får betalt för länken men annonsören styr inte innehållet på sidan. Syftet med en betald länk är vanligtvis att den som köper länken ska ranka högre i sökmotorer.

Sponsrade inlägg eller artiklar

Ett inlägg eller en artikel, med eller utan länkar som är utformad som en artikel men där annonsören styr innehållet och betalar för innehållet. Syftet kan vara varumärkesbyggande, ökad försäljning eller högre placering i sökmotorer.

Redaktionell text

Artiklar eller notiser skrivna av journalister.
Texter som publiceras eller presenteras på redaktionell plats ska inte kunna utgöra eller uppfattas som reklambudskap.