Toppdomänernas etablering

(Last Updated On: )

Det första domännamnet i världen som registrerades var symbolics.com som den 15 mars 1985 registrerades av datortillverkaren Symbolics Inc.
I slutet av 1985 var sammanlagt sex domännamn registrerade.

De generiska domänerna följdes sedan av landsdomäner. Sverige var ett av de första länderna i världen att lansera sin landsdomän .se år  1986

Många länder hade dock restriktioner vilka som fick registrera domännamn. T.ex. fick endast registrerade företag registrera en domän som motsvarade deras företagsnamn i början under .se.
Privatpersoner kunde istället registrera sitt namn under t.ex. namn.pp.se
Men år 2003 släpptes .se domänen fri för alla att registrera.

Antalet registrerade domäner ökade snabbt och det blev med tiden svårt att hitta en ledig domän under en toppdomän som man ville ha.
Detta gjorde också att priserna på andrahandsmarknaden för korta, generiska namn under olika landsdomäner och under t.ex. .com snabbt steg.

De domäner som på andrahandsmarknaden sålts för högst belopp är VacationRentals.com som sålts för $35 miljoner och PrivateJet.com som sålts för $30 miljoner.

En nyligen genomförd försäljning på andrahandsmarknaden är 360.com som såldes för $17 miljoner januari 2015 då
Beijing Qihoo Technology Company Limited köpte 360.com från Vodafone (enligt en insider från Qihoo).

Efter det följer domänerna Sex.com som sålts för $13 miljoner år 2010 av Clover Holdings och domänen Hotels.com såldes av David Roche för $11 Million (ca 93 miljoner kr) år 2001

Förutom landsdomäner t.ex. .se för sverige, .us för usa osv. fanns fortfarende bara ett fåtal övriga toppdomäner som .com .net .org och .info och några till.

Tanken var att .com skulle användas för komersiella företag, .org för ideela organisationer etc.
Så blev det också till viss del, men .com blev snabbt den mest kända toppdomänen och också den mest populära.

2013 så lanserade icann, den organisation som styr tilldelningen av bland annat IP-adresser och domännamn, ett stort antal nya toppdomäner.

Företag fick söka om att för motsvarande 1,1 miljoner svenska kronor ansöka om en ny unik toppdomän t.ex. .club .guru .catering etc.

2014 blev de nya toppdomänerna klara och den som ägde en toppdomän kunde låta andra registrera en domän under deras toppdomän.
Nu finns det utöver länders toppdomäner, istället för ett tjugotal generiska toppdomäner, som för ett par år sedan ca 150 toppdomäner och det väntas växa till ca 400 under 2016.
Dock kommer antagligen inte intresset för de etablerade domänerna att minska med de nya toppdomänerna. Snarare tvärtom.
Den som vill lansera ett namn kommer få svårt att göra det utan att äga namnet under någon av de etablerade toppdomänerna.
Detta då användare har vant sig vid att svenska sidor eller företag går att hitta under namnet följt av .se och internationella sidor under .com
Men som kampanjsidor eller nischade sidor inom ett område kan de nya toppdomänerna säkert fylla ett syfte.