Väntar kraftigt uppsving för andrahandsmarknaden för .se domänen

(Last Updated On: 15 januari, 2018)

Medans nästan alla möjliga och omöjliga kombinationer av bokstäver och ord under .com har inbringat ganska höga priser på andrahandsmarknaden så har även relativt bra .se domäner under en ganska lång tid ofta bara kunnat säljas för mindre summor.

Det kanske inte är så konstigt att .com har inbringat höga priser. I många länder är det den som varit förstahandsvalet för företag och produkter i hela världen, då t.ex. landsdomänen haft begränsningar, eller då man velat nå ut internationellt.

De dyraste domänerna som sålts under .com är;

 

carinsurance.com 49,7 miljoner dollar 2010
insurance.com 35,6 miljoner dollar 2010
vacationrentals.com 35 miljoner dollar 2007
privatejet.com 30,18 miljoner dollar 2012
insure.com 16 miljoner dollar 2009
bankaholic.com 15 miljoner dollar 2008
sex.com 13 miljoner dollar 2010
irs.com 12,5 miljoner dollar 2007
hotels.com 11 miljoner dollar 2001
cardratings.com 10,2 miljoner dollar 2008

Se fler >>

 

Även i Sverige var fram till 2004 .nu och .com eller .net vanligare att använda eftersom det krävdes ett motsvarande registrerat företagsnamn eller liknande för att få rätt att köpa .se domänen.

Sedan .se domänen släpptes fri har dock även mindre vanliga ord och ordkombinationer blivit registrerade. Inte minst då olika webbhotell haft kampanjer där man fått registrera .se domäner gratis eller för några enstaka kronor det första året.  Det har dock främst varit de som redan varit aktiva inom webbutveckling eller liknande som har varit insatta i hur domänsystemet ser ut.

Nu har dock stiftelsen för internetinfrastruktur, iis en egen kampanj där de uppmanar personer att registrera sitt namn under .se och man planerar omfattande marknadsföring för kampanjer som ska nå ut även till den breda allmänheten.

Samtidigt auktionerar iis ut några hundratal domäner som tidigare varit spärrade. Det handlar om bl.a. om vissa två-bokstavskombinationer som t.ex. se.se och landsnamn som t.ex. thailand.se

Många av dessa domäner säljs nu på auktion för priser över hundratusen kronor.

De som inbringat det högsta priset i skrivande stund är:
br.se 201 100 kr
cv.se 125 100 kr
ao.se 92 100 kr
italien.se 81 700 kr
hr.se 76 100 kr
kina.se 64 650 kr
vietnam.se 59 100 kr
mc.se 51 100 kr
kroatien.se 50 300 kr
dm.se 40 200 kr

Även om många .se domäner har sålts för större belopp än så tidigare så är det först nu som bredare medier uppmärksammar det värde som domäner kan ha. Denna kombination av händelser, att man underlättar inköpet av domäner för privatpersoner och uppmärksamheten på domäners potentiella värde talar för en kraftigt ökad efterfrågan på .se domäner och därmed också en kraftig prisökning.

Det finns redan nu några hundratal personer i Sverige som aktivt handlar med domäner, men många av oss har varit med sedan .se domänen släpptes fri och har köpt mycket av det man vill ha till inköpspris. En domän som är inköpt år 2004 har alltså kostat några tusenlappar i förnyelseavgifter, och bara det gör att många inte vill sälja sina domäner för några få tusen.

 

Den som vill skaffa sig en eller flera domäner, men inte hittar någon lämplig som är ledig under .se kan alltså antingen försöka snappa en som någon valt att inte förnya. På domainhelper.se kan man se vilka .se och .nu domäner som är påväg att släppas fria. Alternativt kan man köpa sin domän på andrahandsmarknaden.  Mellanhänder för andrahandsmarknad av domäner är t.ex. sedo och missdomain, men det går också att hitta domäner tillsalu på olika bloggar eller forum.